Na El Clásico is de Derbi Madrileño tussen Atlético Madrid en Real Madrid de belangrijkste wedstrijd in het Spaanse voetbal. De status van dit duel is vooral de laatste tien jaar enorm toegenomen. Dat komt met name omdat Atlético sinds de komst van coach Simeone is uitgegroeid tot een serieuze tegenstander. Na een periode waarin Real veertien jaar lang heer en meester was in de Derbi Madrileño, heeft Atlético zijn grote buur vanaf 2013 geregeld voor schut gezet. De botsing tussen de supersterren van Los Blancos en het vechtvoetbal van de Rojiblancos is uitgegroeid tot een zinderend gevecht. Het Estadio Wanda Metropolitano verandert tijdens het duel met Real Madrid in één grote heksenketel en is dan ook altijd uitverkocht. Bij Voetbaltravel vind je gelukkig kaarten voor de beste plekken, en zit je gegarandeerd naast elkaar tijdens deze verhitte voetbalderby.
Op deze pagina vind je alle informatie om alles uit je voetbalreis naar de derby van Madrid te halen. Zo vind je hier gegevens over :
De rivaliteit tussen beide Madrileense clubs bestaat al sinds de oprichting. Het in 1902 opgerichte Madrid FC (in 1920 gewijzigd in Real Madrid) speelde in 1903 de Spaanse bekerfinale tegen Athletic Bilbao. Bilbao won met 2-0, tot grote vreugde van enkele Madrileense studenten. Als bewonderaars van de Baskische club besloten de studenten om nog hetzelfde jaar een ‘filiaalclub’ van Athletic Bilbao op te richten. De rivaliteit werd in de jaren erna alleen maar groter. Het rijke Madrid FC slokte bijna alle andere clubs in Madrid op. Via een ‘fusie’ werden de beste spelers van deze clubs opgenomen in het eigen team. Bij andere Madrileense clubs werden de beste spelers weggekocht. De enige club die in staat was zijn spelers te behouden was Atlético, dankzij de financiële hulp van ‘ouder’ Athletic Bilbao. In ruil daarvoor ‘leende’ Bilbao talentvolle spelers van Atlético.
Na de Spaanse Burgeroorlog fuseerde Atlético Madrid met het team van de Spaanse luchtmacht. Hierdoor kreeg het meer financiële mogelijkheden en begonnen de successen te komen. Dit terwijl Real sportief gezien een moeilijkere tijd doormaakte. Ook deze ontwikkeling droeg bij aan de rivaliteit. De claim dat ook de verschillen in sociale achtergrond een rol spelen in de tweestrijd, is zeker tegenwoordig grotendeels achterhaald. Beide clubs hebben aanhangers in alle lagen van de bevolking.
De laatste tien jaar is de rivaliteit duidelijk toegenomen. Dat heeft vooral te maken met de successen van Atlético onder trainer Diego Simeone. Met spelers als Diego Forlán, Sergio Agüero en Falcao kwamen er nieuwe successen. Simeone bewees van Atlético een wereldwijde topclub te kunnen maken. Na een lange periode waarin Real Madrid heer en meester was, is de Derbi Madrileño sinds 2013 teruggekeerd naar zijn oude glorie als een van Europa’s belangrijkste wedstrijden.
In 1992 nam de controversiële eigenaar van Atlético Madrid, Jesus Gil y Gil, weer eens een eigenzinnige beslissing. Als kostenbesparende maatregel doekte hij met één pennenstreek de eigen jeugdopleiding op. ‘Zo’n opleiding is nergens voor nodig’, aldus de praeses. De jonge talenten van Atlético Madrid vertrokken noodgedwongen. Onder hen de 14-jarige Rául González Blanco. De aanvaller, wiens familie uit fanatieke Atlético-fans bestond, meldde zich noodgedwongen aan bij de jeugd van Real Madrid. Vijf jaar later keerde Rául terug in stadion Vicente Calderón, en bewees hij het ongelijk van zijn voormalige voorzitter. Real Madrid won de Derbi Madrileño met 1-4 en Rául scoorde tweemaal. De spits groeide vervolgens uit tot een fenomeen en is nog steeds clubtopscorer aller tijden bij Real en tweede op de topscorerslijst bij het nationale team.
Al veertien jaar lang had Atlético geen thuisduel meer kunnen winnen van de grote rivaal. Niemand herinnerde zich meer de laatste keer. In juni 1999 hadden de fans voor het laatst kunnen juichen. Real Madrid, met Bodo Illgner op doel en Clarence Seedorf in de ploeg, was toen met 3-1 verslagen. Daarna volgde een gitzwarte periode, waarin Real Madrid keer op keer te sterk was. De Rojiblancos werden zelfs belachelijk gemaakt. In Bernabéu hing bij onderlinge duels een spandoek waarbij de Real-fans vroegen om een fatsoenlijke tegenstander voor een waardige derby, in plaats van een duel tegen het waardeloze Atlético. Totdat Diego Simeone trainer werd en club zijn waardigheid teruggaf. de club zijn waardigheid terug.
Eerder dit seizoen had Atlético al met 1-2 gewonnen in Santiago Bernabéu. In Estadio Vicente Calderón rekende Atlético op deze avond definitief af met het Real-complex. Tiago, Sául, Griezmann en Mandzukíc zorgden voor een ongekende 4-0 uitslag. Voor het eerst in 64 jaar werd zowel uit als thuis gewonnen. ‘Vroeger waren we al verslagen voor de wedstrijd begon. Nu is het Real dat nerveus wordt van óns’, meldde aanvaller Gárate, die al elf jaar voor Atlético speelde en tien jaar lang van Real had verloren. Door de nederlaag van Real Madrid kwam FC Barcelona langszij en greep het uiteindelijk de titel. Trainer Ancelotti kon vervolgens zijn koffers pakken.
De allerlaatste Derbi Madrileño in het Estadio Vicente Calderón eindigde voor Los Colchoneros in een deceptie. Atlético stond op één punt achterstand van zijn rivaal, en kon door winst de koppositie grijpen. In een uitverkocht stadion was het echter Cristiano Ronaldo die de show stal. Met de 39e hattrick in zijn carrière zorgde de Portugees voor een 0-3 eindstand. Daarmee werd hij meteen topscorer aller tijden van de derby, want met 17 doelpunten passeerde hij Alfredo di Stefano. Het was de opmaat voor een succesvol seizoen waarin Real Madrid na vijf jaar eindelijk weer eens de Spaanse titel wist te winnen.
In de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 stonden beide clubs tegenover elkaar in New Jersey. Het stond vermeld als ‘vriendschappelijk duel’, maar daar kan bij een duel tussen de gezworen rivalen natuurlijk geen sprake van zijn. Het werd de grootste vernedering die Real Madrid ooit moest ondergaan tegen de stadgenoot. Bij rust stond het al 5-0 voor Atlético, met drie goals van Diego Costa. Vlak na rust zorgde Costa ook nog voor de 6-0, maar raakte daarna in een vechtpartij verwikkeld met Real-speler Carvajal. Beiden kregen de rode kaart.
Real Madrid, met de nieuwe aankopen Eden Hazard en Luka Jovic in de gelederen, kon nauwelijks wat uitrichten. Atlético liep uit naar 7-1, waarna Benzema en Hernández de afgang iets draaglijker maakten. ‘Atlético was in alles beter, meer is er niet over te zeggen. Gelukkig was dit een oefenduel, bij de start van de competitie moeten we klaar zijn’, aldus een verslagen coach Zinedine Zidane. De Koninklijke herpakte zich en werd in 2020 landskampioen
Zowel Atlético Madrid als Real Madrid hebben een buitengewoon goed gevulde prijzenkast. Nationaal en internationaal wonnen de clubs zowat alle prijzen die er te winnen zijn. Maar hoewel Atlético zeker de afgelopen 15 jaar heel wat bekers wist te veroveren, kan het natuurlijk niet op tegen zijn grote buur. Real Madrid is immers de meest succesvolle club ter wereld.
Nationaal won Real Madrid in 2022 zijn 35e landstitel. Daartegenover staan 11 landstitels voor Atlético. De Spaanse beker, de Copa del Rey, werd 19 keer gewonnen door Real Madrid, en tien keer door de Rojiblancos. Met 12 tegen 4 Spaanse Supercups is Real ook in het voordeel.
Internationaal is Real Madrid recordhouder met 13 Champions League-bekers in de prijzenkast. Atlético wist de Cup met de grote oren nog geen enkele keer te winnen. De club bezit wel het trieste record van drie verloren finales.
Maar het is niet allemaal Real Madrid wat de klok staat. Waar Real twee keer de Europa League won, staan er bij Atlético drie bekers in de kast. En, bovenal, won Atlético Madrid éénmaal de Europacup II, een beker die Real nooit wist te winnen. Mocht Atlético Madrid er in slagen de Champions League te winnen, dan voegt het zich in het illustere rijtje clubs dat alle drie de Europese bekers wist te winnen.
Sinds het seizoen 2017-2018 wordt de derby afgewerkt in Estadio Wanda Metropolitano. Fans van Atlético hebben het liever over Metropolitano, aangezien Wanda de naam van de Chinese sponsor is. Met 68.456 plaatsen is Metropolitano ná Camp Nou en Santiago Bernabéu het op twee na grootste stadion van Spanje. De ultramoderne voetbaltempel is het eerste 100% LED-stadion ter wereld en is bijzonder comfortabel. In plaats van zoveel mogelijk plaatsen te creëren is de afstand tussen de rijen bewust groot gehouden. Daardoor heb je op elke plek in het stadion behoorlijk veel ruimte. Ook het zicht is vanaf elke plek geweldig; een grote vooruitgang vergeleken met het oude Estadio Vicente Calderón.
Wat je tijdens je bezoek aan de derby niet mag missen is de Paseo de las Leyendas. Dit is een Walk of Fame buiten het stadion, waar je plaquettes kunt vinden van alle Atlético-spelers die meer dan 100 wedstrijden voor de club speelden. Wat opvalt is dat plaquettes van spelers die de overstap naar het gehate Real maakten, vaak worden vernield. Zo is de plaquette van Thibaut Courtois eenvoudig te herkennen omdat het bedolven wordt onder een laag afval en pluche speelgoedratten. Ook vind je bij het stadion een vliegtuig, geschonken door de Spaanse landmacht. Het herinnert aan de fusie tussen club en luchtmacht in de jaren veertig, wat de club twee landstitels opleverde.
Het moderne stadion is eenvoudig te bereiken, want metrostation ‘Estadio Metropolitano’ ligt direct naast de thuishaven van Atlético. Metrolijn 7 brengt je er vanaf het centrum in ongeveer drie kwartier naartoe. Loop je liever het laatste stukje mee tussen de fans, dan kun je ook uitstappen op de volgende punten op ongeveer een kwartier loopafstand: Las Rosas (lijn 2), Canillejas (lijn 5) of Las Musas (lijn 7).
Naast het bezoeken van de Derbi Madrileño is het ook zeker aan te raden om deel te nemen aan een stadiontour. Hierbij leidt een Engels sprekende gids je langs de kleedkamers, persruimte, spelerstunnel en het veld. Hierna kun je op eigen gelegenheid het clubmuseum ‘Territorio Atleti’ bezoeken. In dit enorme museum vind je alle gewonnen prijzen, de verschillende clubshirts uit de historie en een overzicht van de clubgeschiedenis. De tour wordt van dinsdag tot en met zondag meerdere keren per dag gegeven. Het is aan te raden om van tevoren online te reserveren. Je bent dan zeker van een plek en betaalt dan €22 in plaats van €24 aan de kassa.
Zelf de derby Atlético Madrid – Real Madrid beleven?
Natuurlijk wil je tijdens je voetbalreis in Madrid zoveel mogelijk meekrijgen van de Spaanse derbysfeer. Die vind je natuurlijk vooral in de omgeving van het stadion. Nu ligt Estadio Wanda Metropolitano niet in het centrum, maar aan de rand van de stad. De thuishaven van Atlético is uitstekend te bereiken met de metro, want de halte Estadio Metropolitano ligt zowat onder het stadion. Toch is het leuker om eerder uit te stappen, namelijk bij station Las Musas. Vanaf hier is het tien minuten lopen naar het stadion, en kom je onderweg diverse cafés, tapasbarretjes en afhaalrestaurantjes tegen. Bij het stadion zelf vind je enkele voedselkarren die hamburgers, patat en broodjes serveren. Bij Gate 39 vind je een zeer populaire foodtruck die de beroemde ‘bocadillo de calamares’ (broodje inktvis) serveert.
De levendigste plek is echter de lange straat Calle Suecia, op 800 meter van het stadion. Hier vind je diverse echte Atlético-barretjes. De meest populaire bars zijn Espiritú del 96, La Grada en El Estadio.
Wil je wat uitgebreider eten dan de standaard voetbalhap, dan is Bar Akelarre (C. de Nicolasa Gómez 104), op een kilometer afstand van het stadion, de beste optie. De eigenaar is bijzonder gastvrij en serveert gigantische porties smakelijke tapas voor zeer betaalbare prijzen. Ook de inrichting is al een bezoek waard, met de vele opgehangen heksen en voetbalposters. De eigenaar is overigens fan van Real Madrid.
Net als Real Madrid trekken ook de fans van Atlético bij een gewonnen titel of beker massaal naar een fontein in de stad. Deze fraaie Fuente de Neptuno (fontein van Neptunus) ligt in het centrum van Madrid, vlak naast het Retiro Park.