Een bezoek aan FC Barcelona in het gigantische Camp Nou (capaciteit meer dan 98.000) is een onvergetelijke ervaring! Bekijk topspelers als Messi, Rakitić en Suàrez live in actie en geniet van een weekend in de prachtige stad Barcelona.
Clubinfo
Het begin
FC Barcelona is op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Hans Kamper. Als 22-jarige jongen was hij eigenlijk op weg naar Afrika om daar zijn oom te helpen bij het opzetten van een handelsmaatschappij in suiker, maar hij bleef steken in Barcelona. Hij was gek op voetbal en begon samen met enkele Engelse en Zwitserse medestanders de ‘Football Club Barcelona’, nadat hij een advertentie had gezet in het sportblad Los Deportes.
Het logo van FC Barcelona
Kamper, die later zijn naam veranderde in Joan Gamper, koos zelf de clubkleuren blauw en paars en was de eerste aanvoerder van het elftal. Hij speelde tussen 1899 en 1903 48 wedstrijden, waarin hij meer dan 100 keer scoorde. Later was hij als voorzitter jarenlang de drijvende kracht achter de verdere groei en ontwikkeling van de club. Persoonlijk was hij minder gelukkig. Geplaagd door privé- en financiële problemen pleegde hij op 30 juli 1930 zelfmoord. Als eerbetoon aan de grondlegger van de club speelt FC Barcelona jaarlijks nog altijd de openingswedstrijd van het seizoen om de Trofeo Joan Gamper.
Meer dan voetbal, meer dan een club
We kennen FC Barcelona natuurlijk vooral van het prachtige voetbal, nu en vroeger, maar Barça is veel meer dan alleen maar een voetbalclub. FC Barcelona is een omnisportvereniging met ook professionele, internationale topteams in het in Spanje zeer veelbekeken basketbal, handbal, rolhockey en zaalvoetbal. Verder kent de club nog amateursecties voor rolstoelbasketbal, atletiek, rugby, honkbal, volleybal, hockey, ijshockey en kunstschaatsen.
Behalve stadion Camp Nou beschikt de club over het naastgelegen Miniestadi (foto), een stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers waar Barça B, Barça C en soms ook de hoogste jeugdteams hun (voetbal)wedstrijden afwerken.
De basketbal-, handbal- en zaalvoetbalploegen werken hun wedstrijden af in het eigen, nabij Camp Nou gelegen Palau Blaugrana met een capaciteit van ruim 7.000 toeschouwers. Verder is er op het Barça-complex ook een kunstijsbaan.
Met de slogan ‘més que un club’, meer dan een club, geeft de club bovendien aan verder tegaan dan alleen een sportvereniging. De kreet staat vooral voor FC Barcelona als diepgeworteld symbool van de Catalaanse onafhankelijkheid en de zorg voor sociaal-maatschappelijke thema’s als onderwijs, kunst en cultuur. FC Barcelona is zowel in Catalonië als in het buitenland zeer actief op het gebied van sociale en humanitaire ontwikkelingsprojecten.
Het logo verklaard
Het logo van FC Barcelona zoals we dat nu kennen, werd in 1910 ontworpen door Carles Comamala, van 1903 en 1912 speler van de club, tevens student medicijnen en begenadigd tekenaar. Hij won een wedstrijd die door de club was uitgeschreven om een nieuw clublogo te maken.
Sindsdien is het ‘escudo’ nog wel gemoderniseerd (voor het laatst in 2002), maar in zijn kern niet meer veranderd. De vorm is nog altijd die van een ‘olla’, een traditionele Catalaanse etenspot. Het rode kruis op het witte vlak linksboven is het Kruis van de heilige Jordi, de schutspatroon van Catalonië. Het vlak daarnaast met de rood-gele banen symboliseert de senyera, de traditionele vlag van Barcelona en Catalonië. De letters F.C.B. daaronder staan uiteraard voor de initialen van de club. De voetbal toont de belangrijkste sport binnen FC Barcelona, op een vlak in de clubkleuren blauw en paars (blaugrana).
Het Logo is ontworpen door Carles Comala
Stadiontour & museum
De ‘Camp Nou Experience’, noemen ze het zelf bij Barcelona. Een hele ervaring dus en dat is het ook, de stadiontour met bezoek aan het Barça-museum, het meest bezochte museum van het land (!) zelfs. Van de spelerskleedkamers tot de perstribune, van de vip-loge tot de magische spelertunnel richting het veld, geen hoekje van de catacomben blijft geheim. In het museum zijn niet alleen de grote prijzen die de club in zijn 111-jarige geschiedenis won te bezichtigen, maar ook diverse opmerkelijke persoonlijke relikwieën van spelers en trainers die ooit voor de club actief waren. De stadion- en museumtour kunt u overigens eenvoudig bijboeken tijdens het boeken van uw voetbalreis naar FC Barcelona.
Culé, wat betekent dat eigenlijk?
Barça-fans worden in Spanje doorgaans aangeduid als ‘culé’s’. Letterlijk betekent dat achterwerk of kont. De oorsprong daarvan ligt diep verscholen in de lange geschiedenis van de club. Tussen 1909 en 1922 speelde FC Barcelona zijn thuiswedstrijden in stadion L’Escopidora. Supporters die geen kaartje konden betalen, klommen dan vaak op de muren rondom het veld, om de wedstrijd toch te kunnen zien. Van buiten het stadion was dan hun achterwerk zichtbaar voor voorbijgangers, die hen zo de naam culé’s gaven.
UNICEF naar achterkant shirt
In 2006 kwam er een einde aan een mooie traditie die FC Barcelona 107 jaar in stand had weten te houden. Voor het eerst in de historie van de club stond er vanaf dat moment reclame op het klassieke blauwpaarse shirt. Geen naam echter van een commerciële grootmacht zoals bij zoveel andere clubs in de wereld, maar die van UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
Het FC Barcelona shirt uit 2006
En waar andere clubs van hun shirtsponsors miljoenen euro’s ontvangen, doneerde Barça de afgelopen vijf jaar jaarlijks juist zo’n anderhalf miljoen euro aan UNICEF-projecten voor kinderen in de hele wereld.
Door de samenwerking met UNICEF, waarin ook UNICEF-ambassadeur Lionel Messi een actieve rol speelt, wil de club zijn een positieve bijdrage leveren aan het lot van kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden als honger, armoede, ziekte of oorlog.
‘Via sport worden kinderen en volwassenen over de hele wereld met elkaar verbonden en kunnen belangrijke boodschappen worden overgebracht,’ zegt Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur van UNICEF Nederland. ‘In verschillende ontwikkelingslanden traint UNICEF leraren om door middel van sport en spel aandacht te vragen voor belangrijke thema's als hiv en aids, seksueel geweld, respect en gelijkheid. Kinderen worden daardoor meer weerbaar en geholpen om goede keuzes te maken voor hun toekomst. Wij proberen steun bij elkaar te brengen voor onze hulpprogramma’s. Daarbij bewandelen we graag innovatieve wegen. De samenwerking met FC Barcelona en in Nederland voor de UNICEF Open, het tennistoernooi in Rosmalen, zijn daar prachtige voorbeelden van.
Komend seizoen verhuist de UNICEF naar de achterkant van het shirt. Op de borst zal de naam Qatar Foundation verschijnen. Met dat bedrijf heeft de club recent een vijfjarig contract gesloten, dat naar schatting zo’n dertig miljoen euro per jaar oplevert.
Johan Cruijff, het eeuwige icoon
Johan Cruijff was in totaal dertien seizoenen actief voor FC Barcelona. Van alle Nederlanders die bij de club werkten of speelden, heeft hij zonder twijfel de meeste invloed gehad. Als enige landgenoot was Cruijff speler én trainer van de club en niet zonder succes. Gehaald door zijn voormalige Ajax-trainer Rinus Michels, debuteerde Cruijff als speler op 28 oktober 1973 met een 4-0 zege op Granada. Hij scoort daarin twee keer en maakt in zijn eerste seizoen zestien goals.
Johan Cruijf als aanvoeder van FC Barcelona
Daarmee leidt hij Barça naar de eerste landstitel sinds 1960, wat in Catalonië een ongekend volksfeest tot gevolg heeft en Cruijff tot op de dag van vandaag de bijnaam de Verlosser oplevert. Ook buiten het veld is hij razend populair bij de fans. Hoewel hij nauwelijks Spaans en al helemaal geen Catalaans spreekt, noemt Cruijff zijn op 9 februari 1974 geboren zoon Jordi, naar de patroonheilige van Catalonië. De wedstrijd erop verplettert het elftal onder leiding van Johan Cruijff bovendien aartsrivaal Real Madrid met 5-0, nog altijd een van de meest bejubelde overwinningen in de geschiedenis van Barcelona. Van 1988 tot 1996 is Cruijff trainer van de club en zet hij een nieuwe standaard op het gebied van aanvallend, attractief voetbal. Met zijn zogenoemde Dream Team maakt hij in die periode met een serie van vier landstitels een einde aan de nationale hegemonie van Real en schrijft hij geschiedenis door in 1992 op Wembley voor het eerst de Europa Cup voor landskampioenen te winnen.
Camp Nou
Camp Nou - letterlijk ‘nieuw veld’ - werd op 24 september 1957 in gebruik genomen met een duel tussen FC Barcelona en Legia Warschau (4-2). Het stadion heeft een capaciteit van 99.354 toeschouwers en is 48 meter hoog, het veld heeft een afmeting van 105 x 68 meter. Bij het complex zijn ook het museum van FC Barcelona en de clubshop gevestigd. Behalve voetbalwedstrijden vinden er ook regelmatig popconcerten plaats. Op 17 november 1982 droeg paus Johannes Paulus II voor 120.000 mensen een mis op in het stadion.
Espanyol
Van 1923 tot 1997 werkte Espanyol de thuiswedstrijden af in Sarrià, niet ver van Camp Nou. Financieel wanbeheer en twee degradaties zorgden in de jaren ’90 voor meer dan 45 miljoen euro schuld. Daardoor moest de club de grond in 1997 verkopen. Tot 2009 was het weinig
sfeervolle Olympisch Stadion van Montjuïc de thuishaven. Op 2 augustus 2009 nam Espanyol met een 3-0 zege op Liverpool het huidige stadion Cornellà-El Prat in gebruik. Cornellà heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers en behoort tot de modernste voetbalarena’s van Spanje.
De eerste Nederlander
Trainer Rinus Michels is na zes seizoenen Ajax in 1971 de eerste in een lange rij Nederlanders bij FC Barcelona. Met de Europa Cup voor landskampioenen op zak – met Ajax gewonnen door een 2-0 zege op Panathinaikos – meldt hij zich in de zomer van dat jaar in Camp Nou. Het begin van Michels’ loopbaan bij Barça is niet meteen succesvol. Pas in 1974, nadat ook Johan Cruijff naar Barcelona is gekomen, wint hij zijn eerste prijs: de eerste landstitel in veertien jaar. Een jaar later vertrekt Michels bij de club en keert hij terug naar zijn oude liefde Ajax. De hereniging is niet van lange duur, in 1976 tekent hij vooral op aandringen van Johan Cruijff opnieuw een contract in Barcelona. Twee jaar later neemt Michels met winst in de bekerfinale (3-1 tegen Las Palmas) met zijn tweede en laatste prijs afscheid van de club.
Totaalvoetbal
Rinus Michels introduceerde bij Barcelona het zogenaamde totaalvoetbal. Met deze herkenbare speelwijze zou het Nederlands Elftal een paar jaar later onder leiding van Michels de wereld (maar helaas niet het Wereldkampioenschap) veroveren. Het is bijzonder om te zien dat deze speelwijze nog steeds centraal staat in de manier waarop Barcelona speelt. Deze video (Engels) laat de vergelijking met het Nederlands Elftal van 1974 erg goed zien:
Cant del Barça (hymne)
Voor elke thuiswedstrijd zingen de Barcelona supporters vol passie het clublied. Dit is altijd een erg indrukwekkend moment. Leer de tekst alvast uit uw hoofd zodat u straks -net als de bijna 100.000 andere fans- kan meezingen met 'el Cant'!
Het Barça-lied
Het hele stadion
schreeuwt het uit.
Wij zijn het blauwpaarse volk.
Waar we ook vandaan komen,
uit het zuiden of het noorden,
we zijn het er over eens,
er over eens,
één vlag maakt ons tot broeders.
Blauwpaars in de wind,
een krachtige kreet.
Onze naam kent iedereen:
BARÇA, BARÇA, BARÇA !!
Spelers,
supporters,
samen zijn we sterk.
Er waren veel succesvolle jaren.
We hebben veel doelpunten gemaakt.
Het is bewezen, het is bewezen,
dat niemand ons kan evenaren.
Blauwpaars in de wind,
een krachtige kreet.
Onze naam kent iedereen:
BARÇA, BARÇA, BARÇA !!